Liturghie arhierească în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Canta din Iaşi

Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat duminică, 29 octombrie 2023, Sfânta Liturghie în paraclisul Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Canta din Iaşi. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa ansamblului parohial de pe strada Luca Arbore de enoriaşi cu pâine, cu sare şi cu flori, iar apoi a sărutat Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie. În dangătul clopotului şi al cântărilor religioase, Preasfinţia Sa a intrat în locaşul de închinăciune, unde s-a închinat la sfintele icoane. Înainte de începerea slujbei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a citit o rugăciune de dezlegare. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată într-o atmosferă duhovnicească specifică noii comunităţi parohiale din cartierul Canta. Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de tineri teologi. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte și părintele Mihai Coman, consilier economic al Arhiepiscopiei Iaşilor şi slujitor la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

După citirea Evangheliei din Duminica a 24-a după Rusalii, ierarhul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre minunea Învierii fiicei lui Iair. Aproape o sută de credincioşi de toate vârstele au primit la momentul cuvenit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. Apoi, părintele paroh Ioan Damian a fost hirotesit iconom stavrofor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arheipiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în semn de recunoştinţă faţă de activitatea desfăşurată atât la Centrul eparhial Iaşi, cât şi la Parohia Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Canta. Părintele paroh Ioan Damian a menţionat că slujba arhierească a fost „unul din cele mai mari momente de bucurie ale parohiei”, iar apoi i-a oferit Preasfinţiei Sale o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Amintim că în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Canta se construieşte din anul 2012 o biserică de zid. În prezent, se lucrează la montarea acoperişului pe nava locaşului de închinăciune. (Constantin Ciofu)

Acest articol a fost publicat în Noutăţi din parohie. Salvează legătura permanentă.